Testimonial – van de familie Joossens

Een eigen huis in het buitenland. Vele mensen dromen ervan, een aantal van hen proberen die droom ook waar te maken. Al jaren was ik de markt aan het afschuimen. Eerst nog niet in een bepaald land, nadien vond ik het wel handig om de taal van het land machtig te zijn. Frankrijk dus. Opgegroeid in de Brusselse rand heeft de Franse taal voor mij geen geheimen meer. De Provence heeft mij altijd aangetrokken en we hadden net een aantal fijne vakanties achter de rug in het zuiden van Frankrijk. Ik had gedurende meerdere maanden meerdere immobiliënsites afgespeurd om toch een idee te hebben van de markt. Uiteraard om een bestaande woning te kopen. ‘We gaan toch zeker niet bouwen in het buitenland!’ Het huis zou vooral dienen als investering. Hardwerkend met nog schoolgaande kinderen zouden we toch niet zo vaak in ‘ons’ huis kunnen verblijven.

Tijdens onze laatste vakantie op het prachtige Domaine et golf de Pont Royal bevonden zich vlakbij ons huurhuisje een aantal bouwgronden. Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg aan het plaatselijke immokantoor welke gronden er nog vrij waren en wat ze kosten. Met deze info ging ik alle beschikbare gronden bekijken en zette een kruisje bij de ‘interessante’ gronden. De gronden waren allemaal ‘libre constructeur’ zodat ik zelf een bouwheer zou moeten zoeken. Onmogelijk toch?

Eens in België liet dit project mij toch niet los en begon ik via internet naar bouwpromotoren zoeken. Ik kwam allerlei horrorverhalen tegen op velerlei fora, hetgeen uiteraard niet motiverend werkte. De site van Lennart van der Meulen trok echter mijn aandacht. De Nederlandstalige site wekte meteen vertrouwen, waardoor ik besloot hem eens te bellen. Ik legde hem mijn project uit en had toen al de indruk dat het klikte. We besloten om eens af te spreken in Frankrijk. Hij zou verdere info doen naar ‘mijn’ gronden en hij zou me nog een aantal gronden laten zien uit zijn portefeuille. We hadden ook een gesprek over zijn werkwijze en over het bouwproces.

Hij kwam erachter dat op 2 van de gronden er 2 huizen mochten gebouwd worden. Twee huizen bouwen is natuurlijk duurder dan 1 huis, maar na wat wikken en wegen besloot ik om deze financiële uitdaging aan te gaan. Van dan af ging alles in een stroomversnelling. Lennart regelt werkelijk alles. Gedurende de 18 maanden durende bouw kan je werkelijk achterover leunen in je zetel. Het enige wat je hoeft te doen, is af en toe wat vraagjes beantwoorden. Een bouw loopt namelijk niet steeds zoals verwacht, maar steeds heeft Lennart al een oplossing voor het probleem. Uiteraard zijn we nog een keer naar Frankrijk gevolgen om tegeltjes te kiezen enz,… Maar na 3 dagen zonnekuur waren we alweer thuis. Verder is het genieten van de foto’s die Lennart geregeld doorstuurt.

Ondertussen zijn de huizen klaar en hebben we al veel in de zwembaden gezwommen. Jullie merken het misschien: we zijn een gezin en ik heb steeds in de ik-vorm geschreven. Mijn echtgenote Eva zag het namelijk totaal niet zitten om een huis in het buitenland te bouwen. Ze heeft heel het bouwproces over ‘jouw’ huizen gesproken. Nu ze klaar zijn, heeft ze zich uiteindelijk gerealiseerd welk mooi project er gerealiseerd is. En dat eigenlijk met relatief weinig moeite. Ondertussen zijn het dus ONZE huizen geworden en vraagt ze al wanneer we er de volgende keer naartoe gaan!

Geschreven door Maarten Joossens