Gard (La Petite Provence)

«TERUG«

lees ook de brochure

De Gard, ook wel ‘La Petite Provence’ genoemd, heeft een geweldig Mediterraans klimaat met meer dan 300 dagen zon per jaar. Deze regio biedt een grote diversiteit aan bloemen, kruiden en bomen. Prachtige lavendelvelden, zonnebloemvelden en bloesembomen geven de omgeving een schilderachtig uiterlijk. De kruiden en bloemen en niet te vergeten de pijnbomen verspreiden een heerlijke geur.

De Gard staat bekend om de vele sfeervolle plaatsjes met markten, waar u overheerlijke verse streekprodukten kunt verkrijgen. Er zijn mooie pleinen met restaurants, terrasjes en boetieks. Jeu-de-boules wordt in ieder plaatsje volop gespeeld. Zoekt u nog de ongerepte natuur, dan kunt u die veelal op loopafstand van uw eigen villa vinden. Dit is de streek van de rivieren, waar wordt gekajakt en gevist. Aan de rivier zijn prachtige strandjes te vinden, waar u een heerlijke verkoelende duik in het glasheldere water kunt nemen.

Bekijk hier een door ons gemaakte film van de regio de Gard met bekende plaatsen als Nimes, Uzès en toeristische plekken als de Arena, Maison Carré, de markt van Uzès en de Pont du Gard. Lees hieronder meer over ‘mooie plaatsen om te wonen’.

MOOIE PLAATSEN OM TE WONEN

ANDUZE

In het pittoreske dorpje Anduze vindt u het schitterende zeer bekende bamboupark La Bambouseraie ( groot  35 hectare), dat u zowel met een stoomtrein als met de auto kunt bereiken. De rivier de Gardon loopt dwars door Anduze. De situering van het stadje is zodanig dat het zowel vlakbij de overweldigend mooie natuur ligt , alsook vlakbij diverse romantische stadjes. Het wordt daarom de poort naar de Cevennen genoemd. Anduze staat bekend om haar vazen, die hier ambachtelijk worden gemaakt. Er zijn vele galerieen te bezichtigen en u kunt daar vast ook een mooie vaas vinden!

De Cevennen heeft de status van ‘wereldreservaat van de biosfeer’ toegekend gekregen door de Unesco. Het is de erkenning voor het evenwichtige beheer van het nationale Park de Cevennen als duurzaam ontwikkelingsproject. Het Park is 90.000 hectaren groot en herbergt meer dan 2400 bloeiende planten, waarvan 48 uniek in de wereld.

UZES

Het zeer geliefde Middeleeuwse stadje Uzès is een prachtig kunstenaarsstadje. Er is een groot middeleeuws plein, waar iedere woensdag en zaterdag een enorme markt gehouden wordt. Tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling worden er  truffelmarkten en wijnmarkten gehouden. Er worden voortreffelijke streekprodukten verkocht en het plein is omringd door terrasjes, restaurants en boetieks. Er zijn kunstgalerieen te bezichtigen en u kunt een bezoek brengen aan het kasteel. Vlakbij Uzes kunt u de Pont du Gard bewonderen ,die de oevers van de rivier de Gardon met elkaar verbindt. De Romeinen hebben dit beroemde kunstwerk gebouwd om het water vanuit de rivier van  Uzès naar Nimes te vervoeren. Dit aquaduct strekt zich uit over een lengte van 50 kilometer en bestaat uit vele bruggen en tunnels. De Pont du Gard telt 49 bogen en staat op de lijst van werelderfgoed van de Unesco. Er is een museum t met exposities, films en  een mediatheek. Voor kinderen is er in Uzes ook het Haribo-snoepmuseum en naast het museum is er in de zomermaanden een schitterend speelparadijs met luchtkastelen, glijbanen, trampolines en een kartbaan.

SAINT-AMBROIX

Saint-Ambroix is een stadje met een 12e-eeuws kasteel. Dit kasteel is via een pad(lopend) te bereiken. ’s Avonds is het kasteel  verlicht wat de stad veel charme geeft. Het kasteel staat tegenover een kapel uit 1867.

De markt wordt er al gehouden sinds 1363 en telde meer dan 20 zijdespinnerijen. Dichtbij Saint-Ambroix kunt u de mooie grot van la Cocalière bezoeken(Courry). Door het stadje stroomt de rivier de Cèze. Aan de oevers is het heerlijk vertoeven. Er wordt nog steeds naar goud gezocht in de Cèze.

.

SOMMIERES

In Sommières kunt u langs de rivier de Vidourle slenteren langs de marktkraampjes (met veel antiek en bric a brac). Wees er vroeg bij want de mooiste brocante kasten zijn vlot weg. Via de 17 bogen tellende brug uit de 1ste eeuw komt u in het centrum van dit authentieke stadje. Rijke herenhuizen, klinkers op de straten en steegjes,  geven dit stadje veel uitstraling. Bewonder het kasteel van Sommières,  dat op een rotspunt ligt en geniet van de mooie panoramische uitzichten. De rivier heeft vele mooie zwemplekken, waar u in alle rust kunt genieten. Aromatische geuren en geluiden van krekels komen u tegemoet.

Bereikbaarheid

PLAATSEN OM TE BEKIJKEN IN DE GARD:

De oude Romeinse stad Nîmes met o.a. de goed bewaard gebleven Arena en het Romeinse park, de schitterende kunstgalerijen:  zeer de moeite waard om te bezoeken. Momenteel is dit dé stad van Frankrijk die volop in ontwikkeling is. Er worden prachtige fiets-en wandelpaden aangelegd die de parken met elkaar verbinden. In recente krantenartikelen wordt Nîmes ‘Het Rome van Frankrijk’ genoemd. Ga terug in de tijd en beleef de Romeinse tijd in de Aréna opnieuw. In de zomer worden er concerten gegeven. Bekende artiesten zoals Elton John treden er op. De ambiance is zo speciaal, dat vele artiesten er graag een concert willen geven.

Er is een subtropisch zwemparadijs, grotendeels overdekt, een Olympisch zwembad, een schitterende golfclub, vele restaurants en terrassen en boetieks.

De Camargue is een natuurgebied tussen zee en land. Deze 40.000 hectare van strand, meren, duinen en lage gronden worden bewoond door o.a. flamengo’s, witte paarden en stieren. Er worden tochten te paard en wandelingen door dit unieke natuurgebied georganiseerd. Als u een bezoek brengt aan le Grau du Roi, dé badplaats uit de omgeving, dan rijdt u door dit natuurgebied heen. Een route die U niet gauw zult vergeten.

Port-Camargue is de grootste jachthaven aan de Middellandse Zee, met meer dan 4300 ligplaatsen.

In het sfeervolle centrum van het dorp Le Grau du Roi bevindt zich een kanaal waar u  kunt  genieten in één van de restaurantjes, ijssalons of op een van de vele zonnige terrasjes. Er komen vele vissersbootjes langsvaren en touristenbootjes. Er zijn gezellige straatjes te vinden met een groot aanbod van soevenirs en producten uit de streek. De stranden zijn breed en u kunt een fiets- of wandeltocht maken langs het strand.

Aigues-Mortes, middeleeuwse stad middenin de Cammarque, is een sfeervolle pleisterplaats aan het Canal du Rhône à Sète. De vestingmuren dateren uit eind 13e eeuw. Er is een plein met boutieks en restaurantjes.

«TERUG«