Ik wil mijn woning gaan verhuren!

Een villa is als particulier in Zuid-Frankrijk heel goed te verhuren.

De beste periodes om in Zuid-frankrijk te verhuren zijn mei, juni, juli, augustus en september.

De huuropbrengsten van een villa met een leuk uitzicht, 3 of 4 slaapkamers, 1 of 2 badkamers, een zwembad en gelegen bij een leuke toeristische plaats tijdens het hoog-seizoen (15 juni – 31 augustus) liggen tussen de € 1250,- en € 1750,- per week.
In de overige weken (midden-seizoen) zijn de huur-opbrengsten 60% tot 70% van de opbrengsten in het hoogseizoen.

Hoe kan ik mijn villa verhuren, als ik niet in Frankrijk woon?

Het verhuren van villa’s door een particulier is in Zuid-Frankrijk zeer gebruikelijk. Er zijn daarom veel kleine lokale bedrijven die zich bezighouden met:

– het op internet zetten van uw villa
– het afsluiten van huurcontracten met potentiele huurders
– de ontvangst van gasten
– controle van de villa bij vertrek van de gasten
– de schoonmaak van de villa en het zwembad

Deze lokale bedrijven vragen over het algemeen 20% van de huuropbrengst. De enige taak die u als huis-eigenaar heeft, is het controleren van uw bankrekening of het huurbedrag is bijgeschreven.

Er zijn ook grote landelijke verhuurbedrijven (u kent ze wel van de televisie). Deze bedrijven werven over het algemeen alleen de gasten voor u, maar nemen de taken als ontvangst, controle en schoonmaak niet van uw over! Tevens vragen deze bedrijven 30% van het verhuurbedrag.

Een ander bijkomend voordeel van het ‘particulier’ verhuren is dat u zelf kunt bepalen, wanneer u wel en wanneer u niet wilt verhuren.

Voor huiseigenaren die hun huis willen verhuren adviseren wij te werken met maisonsudfrance in Zuid-Frankrijk. Deze Nederlandse dame verzorgt voor u het hele verhuurproces in verschillende departementen in Zuid-Frankrijk. U kunt contact met haar opnemen via telefoonnummer 00 33 (0)7 61 01 70 23 of een email sturen saskia@maisonsudfrance.com.

Hoe kan ik de BTW over de bouwkosten terugkrijgen, als ik mijn villa verhuur?

Ook voor particulieren huiseigenaren is het mogelijk om de BTW over uw bouwkosten terug te krijgen van de Franse fiscus. Hier zijn echter voorwaarden aan gesteld :

– de aanvraag van BTW teruggaaf, dient binnen 6 maanden na de bouw gedaan te worden
– u dient met één Frans landelijk verhuurbedrijf te werken
– de contractperiode met dit verhuurbedrijf is minimaal 9 jaar
– uw huis dient het gehele jaar beschikbaar te zijn voor de verhuur
– u heeft zelf slechts enkele weken recht op verblijf in uw eigen woning

Veel huiseigenaren kiezen voor  particuliere verhuur boven de  ‘BTW- teruggaafoptie’ en ze houden zodoende de volledig zeggenschap over hun eigen villa.